Hans Ingvar Roth:Morden som satte punkt för hoppet om en ny tid

Idag är det 50 år sedan Robert Kennedy mördades under en valkampanj. Hans livshistoria har på senare tid uppmärksammats på tv, i utställningar och böcker, vilket har gett en rik bild av hans ambitiösa och ödesmättade väg mot makten.

Publicerad
Martin Luther King och Robert Kennedy fotograferade i samband med ett möte i Vita huset 1963, fem år innan de båda mördades.

Martin Luther King och Robert Kennedy fotograferade i samband med ett möte i Vita huset 1963, fem år innan de båda mördades.

Foto: IBL
Annons

Efter segern i primärvalet över senator Eugene McCarthy i Kalifornien gick Robert Kennedy runt i köket på The Ambassador Hotel i Los Angeles för att hälsa på de anställda. När han skakade hand med diskplockaren Juan Romero öppnade palestiniern Sirhan Sirhan eld, ­enligt flera vittnen. Kennedy träffades tre gånger och fem andra personer i köket blev också skadade. Den 6 juni 1968 avled Kennedy i sviterna av sina skottskador. Därmed krossades drömmen om en ny epok i amerikansk politik. Många politiska kommentatorer hade varit inställda på att Kennedy skulle bli demokraternas presidentkandidat efter primärvalssegern i Kalifornien och hans anhängare hyste även förhoppningen om att han skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Kennedy hade på kort tid blivit en liberal ikon i USA och hyllades som en rockstjärna av ­entusiastiska väljare. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons