Karolinska institutet återlämnar kvarlevor

På sistone har Karolinska institutet i Solna har återlämnat kvarlevor av både aboriginer och maorier till Asutralien respektive Nya Zeeland. Bilden visar en ceremoni på Karolinska Institutet (KI) för ett år sedan då tre kranier av individer från ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland överlämnades till företrädare för Nya Zeelands nationalmuseum. De tre kranierna hade ingått i Karolinska Institutets anatomiska samlingar sedan slutet av 1800-talet. Kranierna återlämnades till Te Papa Tonggarrewa Museum i Wellington.
På sistone har Karolinska institutet i Solna har återlämnat kvarlevor av både aboriginer och maorier till Asutralien respektive Nya Zeeland. Bilden visar en ceremoni på Karolinska Institutet (KI) för ett år sedan då tre kranier av individer från ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland överlämnades till företrädare för Nya Zeelands nationalmuseum. De tre kranierna hade ingått i Karolinska Institutets anatomiska samlingar sedan slutet av 1800-talet. Kranierna återlämnades till Te Papa Tonggarrewa Museum i Wellington. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter 14 år av kontakter har nu Karolinska institutet till slut återlämnat kvarlevorna från sju personer till Australien. Men fortfarande finns det hundratals kvarlevor kvar i samlingarna.

TT TT
Publicerad
Annons

Kvarlevorna togs från den australiska ursprungsbefolkningen redan på 1800-talet. Men i samband med en ceremoni under torsdagskvällen lämnades de tillbaka till representanter för den australiska ambassaden.

– Det var fem kranier och två skelett som lämnades tillbaka. Det var en fin ceremoni under vilken det även fanns representanter från vår egen ursprungsbefolkning, samerna, på plats, säger Eva Åhrén, chef för enheten för medicinens historia och kulturarv vid Karolinska institutet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons