ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Världens historia - den osminkade sanningen

Özz Nûjen på speed i galen miljömusikal

Özz Nûjen och Måns Möller dansar för miljön.
Özz Nûjen och Måns Möller dansar för miljön. Foto: Rebecka Rynefelt

Özz Nûjen och Måns Möller gör en andra show om historien. Likt två lärarvikarier på speed rusar man genom tid och rum. En sevärd och galen resa som mer än allt annat vill tala om klimathotet.

Lars Ring
Publicerad

Om man vägrar att blicka bakåt och inte vågar skåda framåt så måste man se upp – så ungefär skrev en gång Tage Danielsson. Radarparet Özz Nûjen och Måns Möller använder detta citat som mantra under sin nya show om världshistorien. Tre år har gått sedan man gav ”Sveriges historia – den nakna sanningen” och nu vidgar man vyerna. Landet är för litet för deras ambitioner, på drygt 100 minuter går man igenom miljoner av år, evolutionen och tidiga flodkulturer för att till sist bli aktiv del av miljödebatten.

Den som såg den första historielektionen känner igen sig. Fakta och snygga projektioner blandas med utläggningar och sketcher som ofta irrar långt, långt iväg från det pedagogiska uppdraget. Såväl Nûjen som Möller har ju en anarkistisk kvalitet: en sant galen förmåga att släppa taget och låta sig fara iväg. Som scenen om svenska män och rätten att grilla. Eller den när Måns Möller kommer ut som någon som följer TV3-program där unga människor med tatueringar parar sig. Det viktiga med detta är att det trots allt bygger på en demokratisk process, att man röstar – och det är ju grundidén för hela den västerländska civilisationen.

Laddar…