”Regeringskaoset slår mot yrkesutbildningar”

Vår uppmaning till riksdagens partier är att söka enighet över blockgränserna för att säkra medel till Yrkeshögskolan, skriver artikelförfattarna.
Vår uppmaning till riksdagens partier är att söka enighet över blockgränserna för att säkra medel till Yrkeshögskolan, skriver artikelförfattarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Yrkeshögskolans expansion är hotad. Minst 250 miljoner kronor fryser inne om riksdagen klubbar förslaget till statsbudget för 2019. Pengarna skulle ha gått till hett eftertraktade yrkesinriktade utbildningar. 11 000 yrkeshögskoleplatser riskerar att försvinna, skriver representanter från näringslivets branscher.

Publicerad
Annons

Det råder stor brist på arbetskraft med kvalificerad yrkeskompetens. Varje dag kommer rapporter om branscher med akut brist på medarbetare. Yrkeshögskolan har en given och viktig roll i att möta detta. Men i övergångsregeringens budgetförslag saknas pengar till tidigare aviserade utbyggnad av utbildningsplatser. Det innebär att företagen inte kan växa och skapa fler arbetstillfällen – något som slår mot Sveriges välstånd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons