RecensionNya filmer

C'est la vie!Succéfilmen följs upp av angenäm vuxenkomedi

Foto: Njutafilms

”En oväntad vänskap” blev en stor succé. Nu följer duon Nakache och Toledanoshela upp framgångarna med ett väloljat farsmaskineri om ett storslaget bröllop som spårar ur. Manus är prydligt, fyllt av nogsamt synkroniserade kugghjul.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Nej, ni behöver inte vara oroliga; filmen heter inte ”C’est la vie!”, och inte ”Goddag yxskaft!” heller. Det vill säga: inte egentligen, utan detta är vad någon ängslig distributör någonstans har klurat ut att firma Nakache & Toledanos (genombrottsfilm: ”En oväntad vänskap”) ”Le sens de la fête” borde kallas för att med tydlighet signalera härligt franskt levnadskonstnärsskap till en internationell publik som kanske tvekar mellan superhjältar som för oväsen och något litet mer skojfriskt.

Så låt oss inte hänga upp oss på det, utan i stället med glädje konstatera att det här är en angenämt mousserande vuxenkomedi – mild men inte utan skärpa, varm men inte utan ett stråk av sorg över drömmar som aldrig tycks bli realiserade, liv som står och trampar vatten och en känsla av att en socioekonomisk snara obönhörligt håller på att dras åt kring diverse bohemiska marginalexistenser vars överlevnad därmed i hög grad är hotad. Marginalerna krymper helt enkelt och blir allt svårare att existera på. De jobb man kan få är i regel svarta, men myndigheternas kontrollapparat blir allt effektivare. Hela branscher balanserar på randen till undergång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons