Den håriga apanPannrummet är perfekt för O’Neills klassdrama

Teater Tribunalen är evakuerad från Södermalm till ett pannrum i Bromma. Där spelar man ”Den håriga apan”, med bland andra Sofia Berg-Böhm och Henrik Dahl.
Teater Tribunalen är evakuerad från Södermalm till ett pannrum i Bromma. Där spelar man ”Den håriga apan”, med bland andra Sofia Berg-Böhm och Henrik Dahl. Foto: Anne Hellandsjö

Klasshat och humor i ett pannrum – Teater Tribunalen har tillfälligt flyttat ut och hittat en perfekt plats för en rykande het O’Neill-uppsättning.

Publicerad
”Den håriga apan” är en expressiv pjäs om klasskillnader som  Eugene O’Neill skrev 1922. Här Anna-Lena Efverman som Yank och Vincent Grahl  som apan.

”Den håriga apan” är en expressiv pjäs om klasskillnader som Eugene O’Neill skrev 1922. Här Anna-Lena Efverman som Yank och Vincent Grahl som apan.

Foto: Anne Hellandsjö
Annons

Eugene O’Neill gick i Strindbergs fotspår och har inspirerat Lars Norén. Hans ”Lång dags färd mot natt” hade urpremiär på Dramaten i februari 1956, så han har en särskild plats i svensk teater. Men ”Den håriga apan” från 1922 har jag bara hört talas om, en pjäs som på papperet verkar rätt konstig. På teatern kan dock märkliga förvandlingar ske.

Teater Tribunalen har seglat iväg på den renoverings- och flyttvåg som kommer att svepa med sig både Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Nu hittar vi Tribunalen i en gammal panncentral i Norra Ulvsunda. Det kan verka som en förvisning, men framstår som ett lyckokast. Lokal och pjäs är som gjorda för varann.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons