ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Skönhet

Kemisten: ”Dyr hudvård inte bättre än billig”

Foto: Karin Grip / SvD / TT // Tox Intellgience

Kemisten Pär Svahnberg – som arbetar för branschorganisationen Kosmetik och hygienföretagen – kan allt om vad våra skönhetsprodukter innehåller. Här förklarar han sin tveksamhet till ”glow”, om vitaminer verkligen gör någon skillnad och guidar oss rätt i solcrèmesdjungeln.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 1 augusti 2019
Annons

Vad är det viktigaste att tänka på vi köp av skönhetsprodukter?
– Om de innehåller parfym eller inte. Är man känslig bör man välja bort parfym, då minskar risken för hudallergi och irritation radikalt. Sen kan man också vara uppmärksam på förpackningen, hudvård i burk blir utsatt för kontamination på ett sätt som hudvård i försluten flaska inte blir.

Är det verkligen så stor skillnad mellan budget- och lyxprodukter?
– Nej, det är svårt att motivera en så stor prisskillnad. Jag tror knappast någon skulle pricka in vilken som var vilken på ett blindtest. Folk köper ofta en känsla och utgår då från förpackning, doft och pris. Det finns många bra crèmer som är billiga.

Finns det ingredienser som är ren bluff?
– Kanske inte ren humbug, men jag tycker ofta ingrediensers verkan överdrivs. Ibland kretsar marknadsföringen kring en specifik ingrediens som produkten knappt innehåller om man läser det finstilta. Aloe vera är ett exempel på det, som man ofta lägger till enbart för att använda det i marknadsföringen. Jag vill slå ett slag för min favoritingrediens, glycerin, som är både billig och fuktgivande.

Annons
Annons

Vitaminer i hudvård är trendigt just nu – vad tycker du om det?
– Ärligt talat så gör de knappt nån skillnad, men det låter ju bra när man ska marknadsföra produkten... Jag är specifikt tveksam till just vitamin A-derivat som ska stimulera till hudförnyelse. Behöver man verkligen förnya hyn när man är 20–25 år? Jag tycker generellt man ska vara försiktig med ingredienser som exfolierar, man kan temporärt få ett glow – men egentligen tar man ju bort något som ska ligga och skydda hyn. Yttersta hudlagret är en viktig barriär mot både inre och yttre påverkan.

Vad tycker du om ekologisk hudvård?
– Man slänger sig ofta med uttrycket ”naturligt” och ”ekologiskt” inom hudvård, men man får inte glömma bort att precis allt är gjort av kemikalier. Det som skiljer ekologisk hudvård från andra produkter är att den inte innehåller syntetisk parfym, utan istället eteriska oljor som pressas ur exempelvis växter. Man kan också ha i åtanke att om en ingrediens kommer direkt från källan, det vill säga rätt från en växt och är så ”naturlig” som möjligt, är det dåligt ur ett allergiperspektiv. Ju mindre bearbetad en produkt är desto värre är den för allergiker.

När ska man börja med anti-age?
– Det är viktigare att använda produkter med UV-filter än specifika anti-age produkter. Man har sett på lastbilschaufförer som enbart utsätter ena ansiktshalvan för sol att de är rynkigare på just den sidan. Egentligen ska man alltid använda solskydd, UVA-strålar utsätts vi för året om. I kombination med solskydd är det viktigt att återfukta hyn hela tiden, ju mer fukt man tillför desto slätare blir man.

Annons
Annons

Vad ska man mer tänka på kring solcrèmer?
– Att använda ett högt skydd, gärna över spf 30. Det är jätteviktigt att smörja in sig ofta, hudcancerfallen i Sverige ökar hela tiden. Tyvärr kommer det larm varje år om hur farliga solprodukter är, men de är testade och godkända så det är inget man behöver vara rädd för. Många tror att kemikalierna från solskydd går rätt in i kroppen, och det gör en försvinnande del. Men de är ju designade specifikt för att ligga utanpå huden och skydda mot UV-strålningen. Dessutom skavs produkten av efter ett tag. Jag tycker kemikalier har ett oförtjänt dåligt rykte om jag ska vara ärlig.

Hur menar du?
– Under vår livstid passerar runt 70 ton mat och dryck din tarm, varav det mesta tas upp av kroppen. Folk borde vara mer noga med vad de äter än att oroa sig så mycket över vad man smetar på sin kropp. Det mesta giftet vi får i oss kommer från mat, men det är den lilla procent vi utsätts för genom kosmetika som vi pratar om hela tiden. Det är dumt när folk säger att de inte vill utsättas för kemikalier, när precis allt runt oss består av kemikalier. De är i luften vi andas och allt vi äter.

Pär Svahnberg arbetar för KoHF (Kosmetik och hygienföretagen), en branschorganisation som bland annat ser till att skönhetsföretagen ligger steget före i miljö- och hälsofrågor.

Foto: IBL

Annons