Torbjörn Elensky:Dags att rusta upp för kulturkrig?

I Sverige är det framför allt debatten om invandring som har kulturkrigsprägel, där ont står mot gott ur båda sidors synvinkel.
I Sverige är det framför allt debatten om invandring som har kulturkrigsprägel, där ont står mot gott ur båda sidors synvinkel. Foto: Anna Nordström/TT

Symboliska konflikter tar allt större utrymme i den politiska debatten, på bekostnad av mer handfasta frågor kring makt, fördelning och ekonomi. Men stämmer det att ett ”kulturkrig” präglar dagens offentlighet, och hur ser i så fall villkoren ut för en mer diplomatisk dialog?

Publicerad
Annons

Det sägs allt oftare att det pågår ett kulturkrig i Sverige. Men gör det verkligen det? Vad gäller det i så fall och vilka är vapnen? Rent principiellt är ett kulturkrig en kamp om vem som ska ha makten att formulera vilka vi är, vad som är viktigt och därmed i förlängningen vad vi bör satsa på, ekonomiskt, socialt, akademiskt och så vidare. Alltså vem som ska ha hegemonin, eller med det inhemska uttryck som Lars Gustafsson myntade: äga problemformuleringsprivilegiet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons