ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Putin lär inte göra allvar av hotet”

Vladimir Putin har den senaste veckan gjort flera hotfulla uttalanden om ryska kärnvapen.
Vladimir Putin har den senaste veckan gjort flera hotfulla uttalanden om ryska kärnvapen. Foto: Pavel Bednyakov/Kremlin Pool

Den senaste veckan har Vladimir Putin gjort hotfulla uttalanden om ryska kärnvapen. Enligt experter är det dock osannolikt att han kommer att förverkliga hoten – och agerandet kan i stället möjligen bidra till hans fall.

Per Kudo
Publicerad

På söndagen sa Rysslands president Vladimir Putin i ett tal att han beordrat ryska förband med kärnvapenkapacitet att höja sin beredskap. Även i talet som sändes i samband med den storskaliga invasionen av Ukraina i torsdags nämnde han de ryska kärnvapnen. Han antydde då att Ryssland kan använda vapnen mot västmakter som försöker stoppa invasionen.

Att världsledare hotar med kärnvapen är extremt ovanligt, och uttalandena har fördömts av bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. På måndagen kom en ytterligare eskalering när regimen i Belarus sa att landet gjort en grundlagsändring som öppnar för att placera ryska kärnvapen på belarusisk mark.

Laddar…