Hanna Bornäs:Statistiskt förutsägbart att bli ratad på Tinder

Fördärvar Tinder centrala värden i vår kultur eller bekräftas snarare mönster som alltid funnits?
Fördärvar Tinder centrala värden i vår kultur eller bekräftas snarare mönster som alltid funnits? Foto: Erik Johansen / TT

Är det svårare för en välutbildad kvinna än en lågutbildad att träffa en partner? Och gör en dejtingapp som Tinder människor mer cyniska? Med hjälp av omfattande statistik slår ”The new laws of love” hål på flera av de myter som omgärdar vår tids kärleksmarknad.

Hanna Bornäs
Publicerad
Annons

När nya fenomen introduceras i kulturen, uppstår ofta en polariserad diskussion om faror och förtjänster, särskilt om det rör ny teknik. Det har på senare tid kunnat handla om hur Instagram eller nätpornografin påverkar unga, eller om hur appar som Tinder förändrar kärlekslivet. De som hörs mest i en sådan debatt är alarmisterna som gärna ser det nya omvälvande fenomenet som något som definierar tidsandan och fördärvar centrala värden inom vår kultur. De tråkigaste av samtidens kommentatorer, som också får minst utrymme, är de som ser kontinuitet snarare än brott och stillsamt påpekar att vi varken har det mycket bättre eller sämre än förr. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons