RecensionOpera & musikaler
Lyxigt och läckert när teaterhistorien får liv
Unga på Operan iscensätter ett vitalt divertissement som leker fram barockens sång, dans och komedi från burlesk till elegans.
Att drottning Kristina uppträdde i hovbaletter och att Gustav III kallas teaterkung är känt. Mindre bekant är att Karl XII hade ett starkt teaterintresse, som närdes av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d y. När slottet Tre Kronor brann 1697 började man planera för ett nytt slott med plats för en teater. Kriget kom emellan, men teater spelades i Wrangelska palatset och i Bollhuset på Slottsbacken. Rosidors franska trupp hämtades till Stockholm och deras teater väcks nu till liv genom Unga på Operans smällkaramell av opera, dans och commedia. Det pandemiförsenade allkonstverket ”Station Illusion” (från 6 år) är en kärleksförklaring till teaterns illusionskonst av barockkännaren Karin Modigh.
Mathias Terwander Stintzing, som en godmodigt sirlig Tessin klädd i tidens mode, talar varmt för människans behov av fest och konst. Golvet i Rotundans runda sal ser ut som kullersten och publiken sitter på torgets mjuka stenkuddar, omslutna av väggarnas bilder av det sena 1600-talets Stockholm. Där finns palatset, vars fasad visar sig vara en ridå. Plötsligt är vi på Kungsteatern, med fransk perspektivscen som växlar kulisser inför publikens ögon.