ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Ett förslag utan verklighets­förankring”

Artikelförfattarna Karin Perers, kyrkomötets ordförande, och Ragnar Persenius, biskop emeritus i Uppsala stift.
Artikelförfattarna Karin Perers, kyrkomötets ordförande, och Ragnar Persenius, biskop emeritus i Uppsala stift. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Det finns en tydlig episkopal förankring för ärke­biskopen som kyrko­ledare och stifts­biskop. Förslaget om att återgå till en äldre ordning saknar förankring i verkligheten, skriver Karin Perers och Ragnar Persenius i en replik.

Publicerad
Annons

I en debattartikel i SvD (19/2) argumenterar prästerna Annika Borg och Johanna Andersson för att ärke­biskopens nuvarande roll ska skrotas. Deras resonemang bygger på en felaktig beskrivning av ärkebiskops­rollen och hur den vuxit fram. Som ideal lyfter de fram ärkebiskop Söderblom, som var ensam biskop i Uppsala stift och samtidigt ärkebiskop 1914–1931 i en tid med helt andra förutsättningar än vår egen. Apropå kritiken mot de senaste ärke­biskoparnas samhälls­engagemang bör man nämna att ärkebiskop Söderblom var starkt engagerad för fred under första världskriget och försoning över alla gränser efter krigsslutet. Han fick Nobels fredspris. Det finns en lång tradition fram till våra dagar. Världen har satt agendan. Kyrkan lever i världen, driven av Guds kärlek i tro på Jesus Kristus, som sändes för att ingen människa ska gå under.

Laddar…