Illustration: Henrik Malmsten
Illustration: Henrik Malmsten

Exilryssar hittas döda – fallen förvillar polisen

Över 14 ryska medborgare och personer med kopplingar till Ryssland har dött under mystiska omständigheter i Storbritannien. Nu varnar inrikesminister Priti Patel om att landet väntar sig fler mord.

Charlotta Buxton
Uppdaterad
Publicerad

 LONDON Irina Izmestieva bodde ett stenkast från Kensington Palace, prinsessan Dianas före detta hem. Det är ett område där flera av världens mest välbärgade invånare valt att slå sig ner. Izmestieva var en av dem. I november blev hennes vänner oroliga. De lyckades inte få tag på henne. Polisen tog sig in i hemmet och Irina Izmestieva hittades död på soffan i källarvåningen.

Den 52-åriga före detta tv-personligheten hade sedan flytten till London fokuserat på en framgångsrik karriär inom filmbranschen. Hon umgicks enligt medierna i Storbritannien med gräddan av den brittiska överklassen. Hennes två barn gick i en privatskola i området och familjen tillbringade även tid på sin stora herrgård i grevskapet Hampshire. Men i brittiska medier beskriver Irina Izmestievas vänner en kvinna som ofta verkade nervös, som hela tiden spanade efter potentiella hot.