Kritiken: S vill runda krav på Nato-debatt

Utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Ann Linde. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ett svenskt Natomedlemskap bör debatteras i riksdagen, finns det bred enighet om. Men enligt källor sätter sig Socialdemokraterna emot det. ”Det har blivit mer och mer uppenbart att man från regeringens sida vill runda det här”, säger Håkan Svenneling (V).

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Den 13 maj ska Sveriges säkerhetspolitiska analys vara klar, ett steg i processen för att besluta om ett svenskt Natomedlemskap. Samtliga riksdagspartier sitter med i överläggningarna, men det är oklart om analysen kommer att innehålla någon rekommendation om Natomedlemskap.

Det står heller inte klart hur processen kommer att se ut efter att analysen offentliggjorts. Regeringspartiet Socialdemokraterna är inte klara med sin interna process, men det mesta tyder på att partiet kommer att svänga och ta ställning för ett svenskt Natomedlemskap, något som isåfall innebär en klar riksdagsmajoritet för ett medlemskap. Regeringen har rätt att besluta om en Natoansökan på egen hand. Men flera partier säger till SvD att det trots det är viktigt att frågan debatteras i riksdagen, för att ett beslut ska vara väl förankrat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons