”Åtgärda gamla miljösynder med ny teknik”

Ortviken i Sundsvall, en av platserna där så kallade fiberbankar och fiberrika sediment finns på botten till följd av äldre industriverksamhet.
Ortviken i Sundsvall, en av platserna där så kallade fiberbankar och fiberrika sediment finns på botten till följd av äldre industriverksamhet. Foto: Mats Andersson/TT

Sveriges miljöarbete behöver reformeras så att inte svåra miljöfrågor faller mellan stolarna. Ett exempel är gamla utsläpp från skogsindustrin som fortfarande ger stora skador, skriver Magnus Hedenmark och Johan Holmén.

Publicerad
Annons

Samtidigt som IPCC:s alarmerande rapport nyligen har släppts och striden om skogsbruket mellan MP och C rasar, så förbises en stor potential att kunna åtgärda landets näst största enskilda utsläpp av växthusgaser och den förmodligen största kända källan till spridning av dioxiner till fisk. Det är gamla utsläpp från landets skogsindustri som fortfarande ger stora miljöskador. Vi ser att tiden att åtgärda skogsindustrins utsläpp aldrig har varit bättre än nu, såväl miljömässigt som ekonomiskt med hänsyn till kommande generationer. (Med samma teknik kan vi också åtgärda spridning av miljöfarliga ämnen i slam till åkrarna, mer om det längre ner). Vi behöver samtidigt reformera vårt sätt att hantera klimat- och hållbarhetsfrågorna, så att vi fortsättningsvis inte missar självklara åtgärder.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons