Kolonilotter i havet – i jakt på framtidens mat

Friterad rörhinna, någon? Eller buljong gjord på tångräka? Skördat från en egen odlingslott i havet?

I Kivik på Österlen pågår ett av landets första försök med marina kolonilotter.

Maria Davidsson/TT
Publicerad
Jan Nilsson ordförande för Byalaget på Kivik och Josefine Larsson, Marint centrum i Simrishamn, ser till en pallkrage med tång.

Jan Nilsson ordförande för Byalaget på Kivik och Josefine Larsson, Marint centrum i Simrishamn, ser till en pallkrage med tång.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Josefine Larsson, från Marint centrum i Simrishamn, inspekterar repen där blåmusslor fastnat. Än så länge är de pyttesmå och behöver ett par år för att växa till sig.

Josefine Larsson, från Marint centrum i Simrishamn, inspekterar repen där blåmusslor fastnat. Än så länge är de pyttesmå och behöver ett par år för att växa till sig.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Rörhinna, även kallad tarmtång, ska vara en delikatess med frisk havssmak. Friterad kommer umamismaker fram och den liknas vid havets tryffel.

Rörhinna, även kallad tarmtång, ska vara en delikatess med frisk havssmak. Friterad kommer umamismaker fram och den liknas vid havets tryffel.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Projektet med marina kolonilotter startade tidigt i våras och den första tiden har mest bestått av att testa vad som fungerar att odla.

Projektet med marina kolonilotter startade tidigt i våras och den första tiden har mest bestått av att testa vad som fungerar att odla.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Annons

De ser inte mycket ut för världen, de illgröna, slajmiga rörhinnorna. Men de kan vara framtidens mat. Och friterade ska de vara en läckerhet, lite som havets tryffel.

– Färska smakar de som hav, lite salt, säger Josefine Larsson, när hon frigör en långsmal rörhinna från pallkragen som flyter en liten bit ut i havet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons