Dags att skaffa en plan för värmen

PODD | Dom kommer allt tidigare, och blir allt kraftigare – värmeböljorna över Europa. Och enligt meterologerna är det här bara början, på en framtid där klimatförändringarna slagit igenom. Men är det såhär det kommer vara varje sommar nu?

SvD
Publicerad
Annons

Lakanen är blöta av svett och det är becksvart när du vaknar mitt i natten. Luften är så varm och stilla att den känns som en tjock filt. Du försöker tända lampan men elen har gått. Vad är klockan? Kolla mobilen går inte, batteriet har dött. Du tar dig försiktigt genom mörkret till köket, och kylskåpet – för att få svalka. Men när du väl står där inser du att det är konstigt tyst. Just ja. Ingen el. Också kylskåpet är varmt. Du känner paniken stiga inombords. 

Så här kan det va en natt under värmebölja - ett väderfenomen som det inte finns någon universell definition av,  eftersom olika regioners klimat skiljer sig åt. Men oftast handlar det om en ovanligt varm period som når fem grader eller mer över medeltemperaturen, och som håller i sig minst tre dagar. 

En värmebölja I Europa som många minns var den 2003 som fick enorma konsekvenser på flera olika plan. 70 000 europeer dog, varav många var äldre. stora landarealer skog försvann till följd av bränder som härjade, ekosystem påverkades. Jordbruksproduktionen minskade och elavbrotten var många.

På en kvart får du veta varför värmeböljorna i Europa kommer tidigare på året, och varför det är värmerekorden i Arktis, och den snabba skandinaviska uppvärmningen, vi verkligen borde oroa oss för. Med Therese Berstedt, vetenskapsreporter på SvD.

Efter reklamen visas:
Dags att skaffa en långsiktig plan för värmen

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons