”Trovärdig variant av en espresso vid en zinkdisk”

Foto: Alamy

Så goda är olika Nespressoanpassade espressokapslar – SvD Mat&dryck har testat tio olika kaffekapslar och hittat en favorit.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

10

Instegsespresso. Foto: Oskar Hammarkrantz

Gevalia Espresso Intensivo

Betyg: 3 av 6

”Det luktar våt hund”, säger en testare. De andra är mer positiva. Creman är något tunn, liksom hela smakupplevelsen. Påminner om när man försöker göra en espresso på en lungo-kapsel. Inte dåligt, men konkurrensen är hård. Fungerar som insteg för den som vill lära sig dricka espresso.

10 st, ca 30 kr

Annons
Annons

9

Sticker inte ut. Foto: Oskar Hammarkrantz

Lavazza Espresso Classico

Betyg: 3 av 6

Paneldeltagarna börjar leta efter referenssmaker. Choklad? Nej. Rostade nötter? Nej. Citrus? Nej. Kryddörter? Nej. Bara en väldigt neutral och lite svårbeskriven kaffesmak som inte sticker ut åt något håll. Möjligen för puritaner som gillar espresso i sin renaste och enklaste form.

10 st, ca 38 kr

Annons
Annons

8

Vattendelare. Foto: Oskar Hammarkrantz

Starbucks Italian Style

Betyg: 3 av 6

Testets riktiga vattendelare. Bäst i test enligt en panelmedlem, nästan odrickbart enligt en annan, främst på grund av den hårda rostningen och den bittersöta eftersmaken. Tydlig citruston i doften, inte lika framträdande i smaken. Den något karamelliga tonen går hem hos vissa, inte hos andra.

10 st, ca 47 kr

Annons
Annons

7

Budgetalternativet. Foto: Oskar Hammarkrantz

Grand Crü Oh La La

Betyg: 3 av 6

För prisjägaren är testets billigaste kapsel ett helt okej alternativ. Lite svag och anonym, vilket kan bero på att kapseln först släpper igenom en hel del vatten innan kaffet kommer. Rostat i Frankrike, står det på förpackningen, men den här kapseln får oss inte att känna att vi är i Paris.

10 st, cirka 29 kr

Annons
Annons

6

Angenäm citrusdoft. Foto: Oskar Hammarkrantz

Zoegas Espresso original

Betyg: 3 av 6

Fin crema och en angenäm svag doft av citrus. Här finns hårdrostade toner och en smula trevlig bitterhet samt smaker av riktigt mörk choklad. Men några av panelmedlemmarna saknar lite rundhet och intensitet. En eftersmak man glömmer snabbt.

10 st, ca 40 kr

Annons
Annons

5

Bra allround-kaffe. Foto: Oskar Hammarkrantz

Lavazza Crema & Gusto

Betyg: 4 av 6

Mörkrostat på en mix av Arabica- och robustabönor från tre olika kontinenter. Resultatet blir en intensiv arom med fyllig smak, och närmast orientaliska kryddor, trä och choklad dyker upp i eftersmaken. Bra allround-kaffe som gillas av alla i panelen, men inte får högsta betyg av någon.

10 st, ca 38 kr

Annons
Annons

4

Kraftfull upplevelse. Foto: Oskar Hammarkrantz

Nespresso Napoli

Betyg: 4 av 6

Testets dyraste kapsel bjuder också på den mest kraftfulla smakupplevelsen. Här finns mörk choklad, toner av saltlakrits och en udda men spännande eftersmak av havssalt som dröjer sig kvar länge. Sötman lyser helt med sin frånvaro, vilket passar testpatrullen fint.

10 st, 48,90 kr

Annons
Annons

3

Fin eftersmak. Foto: Oskar Hammarkrantz

LÓr Supremo

Betyg: 5 av 6

Den här pucken är det lätt att gilla. Inställsam, som en ”greatest hits” av alla kapslarnas bästa egenskaper. Runt, smakrikt och nästan lite sött utan några större bittra toner. Snarlik Nespressos Arpeggio, men med något mildare intensitet. Lämnar en fin eftersmak.

10 st, ca 38 kr

Annons
Annons

2

Gammal är äldst. Foto: Oskar Hammarkrantz

Nespresso Arpeggio

Betyg: 5 av 6

En deltagare prickar in direkt att det är Nespresso Arpeggio, denna panelmedlems standardkaffe till frukost. Precis som LÒr är det fullpackat med smaker av choklad och nötter. Nespresso visar att gammal är äldst och att originalet fortfarande står sig väldigt bra mot utmanarna.

10 st, 45,90 kr

Annons
Annons

1

Italiensk dröm. Foto: Oskar Hammarkrantz

Molinari Rosso

Betyg: 6 av 6

Här förflyttas vi genast till sommarens Italienresa. En trovärdig variant av den där lilla espresson man intog stående vid en zinkdisk. Fin crema, kryddig eftersmak och angenäm beska. Möjligen något mindre intensiv än den där koppen den italienska baristan så stolt serverade.

10 st, ca 35 kr

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons