Vägrar vara ett moraliskt rättesnöre
Kultromanen ”Den hemliga historien” ges ut på nytt i Sverige. Alexandra Borg läser om en roman som speglar 90-talets optimism och skönhetsdyrkan, men undviker alla politiska frågor.
Ett svenskt svar på Vanity Fair kallades det, livsstilsmagasinet Intrig. Det lanserades 1992 i ett försök att få stockholmarna att känna sig kontinentala. Här framträder svenskt storstadsnittiotal i koncentrat: en vriden mix av anemi och glamour, vulgo och landet. Att bläddra igenom det första numret är som att öppna en tidskapsel. Mot mig slår en doft av Calvin Kleins ”Eternity” och daterade reklamannonser. Som för bordsmargarinet Lätta: ”Om du bestämt dig för att inte bli fet.” En vältränad Börje Salming marknadsför underkläder i tighta boxershorts: ”En Jockey kan aldrig vara för stor.” Fotot är svartvitt. Salming gudalik.
Tidskriften får kort livslängd, det blir bara några år. Men redaktören Lars Peder Hedberg hinner ändå belönas med Stora journalistpriset i kategorin Populärpress. Sommarnumret 1993 bjuder på ett längre utdrag av Donna Tartts succéroman ”The secret history”. Boken är en märklig genrehybrid: campusroman, utvecklingsroman, thriller – allt i ett. Den är vidare en klassisk whodunnit, där läsarens narrativa begär inte riktas mot frågan om vem som har begått ett brott, utan varför. Fem ungdomar tar livet av en sjätte. Mordet är iskallt, planerat.