ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Rasera inte arbetet med skydd av naturskog”

Myndigheternas aktiva verksamhet med inventering, planering och genom­förande av skogs­skydd är på väg att monteras ned, menar debattörerna. På bilden Fulufjällets nationalpark.
Myndigheternas aktiva verksamhet med inventering, planering och genom­förande av skogs­skydd är på väg att monteras ned, menar debattörerna. På bilden Fulufjällets nationalpark. Foto: Rolf Löfgren

Fem partier i riksdagen arbetar nu för målet att nedmontera de viktigaste verktygen för bevarande av återstående, relativt orörda skogar. Det skriver företrädare för Skydda Skogen.

Publicerad

Förutsättningarna för att skydda Sveriges – och delvis Europas – hotade naturskogar står inför en dramatisk försämring. Ansvariga för detta är C, M, KD, SD och S. Partierna har i riksdagen samlats kring att ge regeringen uppdraget att avlöva Naturvårds­verket och länsstyrelserna deras aktiva verksamhet med inventering, planering och genom­förande av skogs­skydd. Samma sak gäller för Skogs­styrelsens arbete med biotop­skydds­områden. I stället för professionellt arbete av myndigheterna ska enskilda markägare – om de är hågade – föreslå skydd av skogs­bestånd på den egna marken. I en situation då bara 6 procent av den produktiva svenska skogen är formellt skyddad och kalhygges­bruket är en standard så är målet nu att nedmontera de viktigaste verktygen för bevarande av återstående, relativt orörda skogar.

Laddar…