Mother!”Mother!” blir till en utdragen orgie i splatter

Javier Bardem och Jennifer Lawrence.
Javier Bardem och Jennifer Lawrence. Foto: Paramount Pictures/UIP

Jennifer Lawrence och Javier Bardem spelar äkta par i filmen som splittrat den amerikanska kritikerkåren. SvD:s Jan Söderqvist ser en film med barnsliga kvasiresonemang och en dialog så dålig att det gör ont.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Någonting skaver i relationen redan från början. När Jennifer Lawrence – varken hon eller någon annan i ”Mother!” heter något särskilt – vaknar till i sängen, är maken (Javier Bardem) sällan eller aldrig på plats, utan någon annanstans, sysselsatt med Gud vet vad. Han är en berömd, för att inte säga dyrkad diktare, väldigt upptagen av sitt skapande, oavsett om han faktiskt skriver eller hämmas av kreativ kramp. Han bedyrar att han älskar hustrun, men han bryr sig aldrig om vad hon säger. Och inte gör de några barn heller.

Även till kameran är Lawrences förhållande spänt; den agerar genomgående närgången skräckfilmskliché och signalerar ständigt överhängande hot. Den vill henne inte väl; utsätter henne – och oss – för ideliga, obehagliga överraskningar. Plötsligt står det någon illasinnad person bakom en kylskåpsdörr eller utanför fönstret. Och det hus som hon så kärleksfullt restaurerar åt maken efter en ödeläggande brand – hon strävar efter att ”skapa ett paradis” – är hemsökt av onda krafter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons