Annons

Designade soptunnor får Stockholm att återvinna

Han vill stjäla konkurrenternas kunder – så att de tvingas anpassa sig till en fossilfri framtid.

Med designade soptunnor och biogas i tanken rusar Philip Eklöf, grundare och vd för Office Recycling, mot en grönare framtid.

– Vi vill öka takten mot ett fossilfritt samhälle, säger han.

Philip Eklöf, grundare och vd för Office Recycling. Foto: Office Recycling

För lite mer än sex år sedan noterade Philip Eklöf att något stod fel till i Stockholms byråvärld.

I ett klimat där företagen utan att blinka kunde lägga 50 000 kronor på en ny stol till lobbyn, sköttes återvinningen inom organisationen med vänsterhanden.

Anledningen?

Bland trendiga designmöbler var återvinningskärlen för fula att ställa fram. Så han bestämde sig för att ändra på saken.

– Jag hade med mig tre innovationer när jag startade Office Recycling 2011. Bättre återvinning, snyggare sopkärl för kontorsmiljö samt en återvinningstjänst som är helt grön.

Philip Eklöf bestämde sig för att utveckla vackrare återvinningsbehållare och startade samtidigt en transportfirma – för att hämta upp det återvunna materialet – med fordon som bara drivs på fossilfritt bränsle.

– Vi har ingen miljöpåverkan alls. Våra lastbilar drivs på biogas, och våra tjänstebilar på el.

Har i dag 1 500 kunder

En dyr affär för slutkund, kan man tänka. Men så har inte blivit fallet. Genom att effektivisera sin hantering och logistik kan Office Recycling hålla samma prisnivå som sina konkurrenter.

– Med skillnaden att de är oljeberoende, säger Philip Eklöf.

I dag har Office Recycling 1 500 kunder i Stockholm, och lyckades bland annat hjälpa ett företag med 700 anställda öka sin hållbarhet med 4 procent bara genom att ta ansvar för återvinningen.

Ett stort steg för Office Recycling kom när de inledde sitt samarbete med E.ON.

– Innan dess fick vi köra på en blandning av naturgas och biogas. Men i och med E.ON kan vi köra på 100 procent biogas, och alltså vara helt fossilfria.

”Det är vårt högsta syfte”

Just ordet fossilfri är något som Philip Eklöf ständigt återkommer till. Dels vill han stjäla så många kunder som möjligt från konkurrenterna i branschen – så att de tvingas ställa om till hållbara affärsmodeller.

– Det är vårt högsta syfte, säger han.

Dels vill Office Recycling även bidra till en bredare samhällsutveckling.

– Vi går mot ett fossilfritt samhälle, det går inte att hindra. Den bollen är i rullning. Hela samhället bli grönare och grönare, och det går bara snabbare. Där kan vi hjälpa till att öka takten.