Gasläcka på fartyg i Åhus hamn

En rysk och en polsk besättningsman fördes till sjukhus sedan en behållare med koldioxid vält ombord på det Cypernregistrerade fartyget Skarpoe i Åhus hamn.

Publicerad
Annons

Männen hade andats in koldioxidgas med en temperatur på minus 70 grader. Gasen har enligt Räddningstjänsten en syreundanträngande verkan och kan medföra risk för kvävning. Männen togs med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad. För en av dem var tillståndet oklart tidigt på eftermiddagen. Den andre mannen hade då fått lämna sjukhuset.

Olyckan inträffade vid halv tio-tiden på förmiddagen när besättningen skulle göra en rutinmässig kontroll av fartygets brandskyddsutrustning. Där ingår, enligt internationella regler, flera stora flaskor med koldioxidgas.
– Av någon anledning måste någon ha tappat eller vält en flaska på cirka 45 kilo så en veentil gick av och gasen läckte ut. I övrigt verkar flaskan ha förvarats på rätt sätt, sade vakthavande brandbefäl Jonas Nilsson vid Räddningstjänsten i Kristianstad till SvD.se vid 12.30-tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons