Vad hände med Harper Lee?

I morgon fyller Amerikas mest populära roman 50 år, skriven av landets mest skygga författare. Nästan alla i USA känner till To kill a mockingbird, men ytterst få vet något om Harper Lee som valde att isolera sig efter framgången med boken. Varför försvann hon?

Publicerad
Harper Lee besöker filminspelningen av To kill a mockingbird i Hollywood 1962.

Harper Lee besöker filminspelningen av To kill a mockingbird i Hollywood 1962.

Annons

I mitten av sextiotalet var hon en av USA:s mest uppmärksammade författare. Hennes debut, To kill a mockingbird, handlade om rasismen i Södern, hade fått ett Pulitzerpris och sålt i miljoner – och fortsatte att sälja även i utlandet. Mängder av amerikaner döpte sina flickor till Scout och sina pojkar till Atticus efter romanens huvudpersoner. Boken blev film, med Gregory Peck som advokat som försvarar en oskyldigt anklagad svart man. To kill a mockingbird nominerades till åtta Oscar, och vann tre.

Vid denna tid var Lee en välkänd person som reste landet runt och signerade böcker, höll anföranden, gav intervjuer, var med i Hollywood under filminspelningen – samt hjälpte vännen Truman Capote med hans stora bokprojekt om ett rånmord på en familj i Kansas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons