Afrika mer intressant för USA

SvD,
Publicerad
Annons

analys | Säkerhet och olja
KAPSTADEN I april hölls i all tysthet ett unikt möte i Eucom, USA:s militära Europahögkvarter i Stuttgart. Det väckte ingen uppmärksamhet i pressen, men för de insatta markerade mötet en kursändring i amerikansk strategisk planering.
I Stuttgart möttes för första gången försvarscheferna från länderna runt Sahara. Runt bordet fanns överbefälhavarna från Marocko, Algeriet, Tunisien, Senegal, Mali, Mauretanien, Tchad och Niger. De flesta hade aldrig träffats förr.
Där drog man upp riktlinjerna för en operation mot en mytomspunnen terrorgrupp: ”Salafist-gruppen för predikan och strid”. Den står nära al-Qaida och leds av algeriern Abderrazak le Para. Det var den gruppen som kidnappade 32 turister i södra Algeriet förra året.
I de samordnade attacker som följde i öknen i Niger och Tchad dödades minst 43 misstänkta terrorister.
Detta var upprinnelsen till Pan-Sahel Initiative, en USA-ledd kampanj mot terrorism i Afrika. Efter det kalla krigets slut har Europa blivit
stabilt. Eucoms fokus flyttas därför söderut.
Stora delar av Afrika har gått ekonomiskt bakåt det senaste decenniet, medan befolkningen ökat kraftigt. Antalet unga afrikanska män som förlorat hoppet om framtiden blir bara större. Fattigdom och desperation har alltid utgjort bördig mylla för tillväxt av extremism.

USA:s uppvaknande kom vid attackerna mot ambassaderna Nairobi och Dar es Salaam 1998, med 224 döda och 5 000 skadade. Afrika må vara världens ekonomiska bakgård, men politiskt blev det plötsligt högprioriterat.
I många afrikanska länder har regeringarna i praktiken förlorat kontroll över sina territorier. Krigsherrar har blivit ett nytt begrepp som används flitigt i både Väst- och Östafrika. Som en amerikansk officer i Stuttgart uttryckte saken: ”Vi är oroliga för att Afrika ska bli ett enda stort Somalia”.
Analytiker talar om en ”båge av instabilitet” ända från Kaukasus, via Mellanöstern, Afrikas horn bort till Liberia och Sierra Leone i Västafrika. Terrorister som tränar i Sahel kan vara i
Europa på ett par timmar och i USA några timmar senare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons