Misstänkt fuskfilé i Coops frysdiskar

Kött från den importör som sålt vidare fläskkött med etiketten oxfilé har funnits på den svenska marknaden i flera år. Vid nyår fanns kött från importören i Coops frysdiskar över hela landet. Livsmedelsverket kartlägger nu förekomsten av fuskkött hos butiker och restauranger.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons
Kött från den importör som sålt vidare fläskkött med etiketten oxfilé har funnits på den svenska marknaden i flera år. Vid nyår fanns kött från importören i Coops frysdiskar över hela landet. Livsmedelsverket kartlägger nu förekomsten av fuskkött hos butiker och restauranger. Foto: HENRIK ENNART

Runt nyår är efterfrågan på oxfilé på topp och även den 31 december 2011 firade många in det nya året med filéer från det nu nedlagda CKA Chark i Örkelljunga på festtallriken.

SvD fick dagen före nyår tips från grossister om att oxfiléer som i själva verket tycktes vara fläskfilé såldes i en rad butiker i och runt Stockholm. Efter att själva ha inhandlat några exemplar vid Konsum på Sveavägen och Slussen kontaktade vi Livsmedelsverket som i sin tur genomförde en blixtinspektion hos CKA. Då kunde företaget visa upp dokument som intygade att filéerna, med ursprungsmärkning i Argentina, var inköpta från ett företag i Ungern. En kort tid senare begärdes CKA Chark i konkurs.

CKA Chark bekräftar att de strax före nyår förra året levererade kött under beteckningen oxfilé till Coop.

Annons
Annons

– Vi sålde bland annat till Coop och till restauranggrossister, säger Anders Nordström på CKA Chark.

Enligt honom har CKA Chark i runt tre års tid köpt in all oxfilé de sålt vidare från Åke Hultberg, den importör som SvD i går kunde avslöja sålt fläskkött under beteckningen oxfilé.

Åke Hultberg uppskattar att han det senaste året totalt sålt runt 30 ton kött, men säger att endast vissa partier kommer från de ungerska leverantörer som han nu misstänker har lurat honom.

– Jag försöker samla ihop alla papper för att dra igång en process mot dem nu.

Om de tidigare partier som Åke Hultberg sålt vidare varit fläskkött etiketterade som oxfilé är ännu inte klarlagt men Livsmedelsverket ska nu kartlägga fler partier och ta nya prover.

– Vi har tydliga indikationer på att några större grossistfirmor sålt vidare till restauranger, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

LÄS MER:
Färgad fläskfilé såldes som oxfilé.

De provtagningar av oxfilén som visade sig vara fläskkött som SvD i går skrev om var tagna på grossisternas eget initiativ. Nu gör Livsmedelsverket egna officiella prover för att säkerställa resultaten.

– Om vi kan säkerställa att även det argentinska köttet till stor del utgörs av fläskfilé då har det säkert spritts under lång tid och det kan finnas många sändningar, säger Pontus Elvingson.

LÄS MER:
Misstänkt fuskfilé i Coops frysdiskar.

Livsmedelverkets nästa steg blir då att efterlysa fler prover från butiker och grossister. Sedan kan det bli läge att försöka spåra allt kött som levererats via Åke Hultberg eller de ungerska företag han köpt sitt kött från.

Annons
Annons

– Det kanske blir en rond två eller tre, nu går vi först på det vi har stor misstanke om och sedan kanske man bör göra en ytterligare uppföljning hur vanligt är det i handeln att man gör så här, säger Pontus Elvingson.

Coop kallade strax efter nyår tillbaka det lager kött som köpts in via CKA Chark. Leveransen var ett så kallat centralt parti och hade därmed nått ut till flera butiker runt om i landet.

LÄS MER:
Lång tid att spåra fuskkött.

Vare sig hur mycket som köptes in eller som hann säljas eller varför köttet återkallades kan inte Coop svara på när SvD kontaktar dem.

– Vi återkallade köttet då för att det var något fel på köttet exakt vad vet jag inte. Efter det har vi inte haft några leveranser från dem, säger Maria Frändegård, pressansvarig på Coop.

Om det kött som Coop återkallade kan ha varit fläskkött märkt som oxfilé kan vare sig Livsmedelsverket eller Coop än så länge klarlägga.

– Det behöver inte ha varit samma parti bara för att det är den leverantören, säger Maria Frändegård.

Kött som importeras från andra världsdelar kontrolleras då de passerar EU:s yttre gräns, men bara där.

– Fusk kan upptäckas vid stickprovskontroller, men oftast faktiskt genom att konkurrenter är vaksamma och anmäler varandra, säger Mona-Lisa Dahlbom som är enhetschef på Livsmedelsverket.

Både Axfood som äger Hemköp, Prisextra och Willys och Netto intygar att de aldrig köpt in köpt från vare sig Åke Hultbergs företag eller CKA Chark. Ica säger att de inte köpt in centralt men inte kan garantera helt säkert att enskilda butiker inte tagit in leveranser.

MEJLA SVD:
Har du egna erfarenheter av köttfusket? Mejla till webbredaktion@svd.se

LÄS ÄVEN:
Svårt att döma köttfifflare

LÄS ÄVEN:
Ruttet kött märktes om och såldes (12/6-12)

Misstänker du att du köpt fuskkött?mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons