ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Sverige åt svenskarna

Rödblå röra bäddar för främlingsfientlighet

I en rödblå röra där de etablerade partierna rör sig mot mitten blir de bruna partierna vinnare. Det konstaterar Qaisar Mahmood efter att ha läst Marie Demkers faktaspäckade bok om svenskars inställning till invandring och dess konsekvenser.

Publicerad

Har ni varit på en hemma hos-fest hos någon vän eller bekant och i småtimmarna hamnat i hetsiga diskussioner om svenska elevers sjunkande skolresultat, köttkonsumtionens påverkan på miljöfrågorna eller om det är rätt av USA att axla rollen som världspolis? Det finns frågor som de flesta av oss gärna slänger oss in i med hull och hår, oavsett om vi är pålästa eller inte.

Samma sak kan sägas när det gäller den offentliga debatten om rasism och främlingsfientlighet. Många har tvärsäkra åsikter och en och annan hemsnickrad teori om rasism, integration och utanförskap. Det är inte enkelt att syna alla påståenden som slängs fram och tillbaka i debatten: ”Sverige är ett rasistiskt land”. ”Nej, svenskar är bara lite allmänt mänskligt fördomsfulla”. ”Alla vita är rasister”. ”Nej, vi ska inte fokusera på hudfärg”. ”Jo, annars osynliggör vi rasismen”. ”Lågutbildade på landsbygden är mer fördomsfulla”. ”Nja, samma sak gäller folk som bor i områden där kulturella olikheter skapar friktion”.

Laddar…