Sänkt skatt med tio öre planeras

Skatten ska sänkas med tio öre och avgifterna i sjukvården och taxorna kollektivtrafiken vara oförändrade. Den målsättningen har Stockholms läns landstings borgerliga majoritet för nästa år.

Dan Nilsson
Publicerad
Annons

I går presenterade allianspartierna sina direktiv för landstingets budget för 2009. Av dem framgår att målet är ytterligare en skattesänkning, oförändrade taxor för kollektivtrafiken samt samma avgifter som nu i sjukvården. Redan i år sänktes skatten med 17 öre och nu vill alltså majoriteten gå vidare med ytterligare tio.

– Men man ska vara medveten om att det först är till hösten som vi beslutar om skattesatsen, säger finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m). Hon vill gardera sig för vikande prognoser för skatteintäkterna och att landstinget eventuellt kan få bidra med mer pengar till skatteutjämningssystemet på grund av konjunkturen i Stockholm kan vara bättre än i övriga landet nästa år. – Men framförallt hur vi påverkas av den pågående vårdkonflikten. Det är inte så att arbetsgivarna tjänar storkovan nu, säger Catharina Elmsäter-Svärd. Nästa år ska sjukvården få 1,5 miljarder kronor extra jämfört med i år. Sjukhusen ska i fortsättningen få avtal som löper över flera år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons