Analys

Syrienkriget skuggar toppmöte om nystart

På onsdag möts världens makthavare inom näringsliv och politik åter bland alpdalarna i schweiziska Davos. Under årets megamöte kommer många debatter att handla om återhämtning av världsekonomin men också om kriget i Syrien. Dessutom kan deltagarna få uppleva livet som syrisk flykting i ett simulerat flyktingläger. Som vanligt är massor av prominenta personer på plats - men flera saknas.

Publicerad
Annons

Om några dagar förvandlas den vanligtvis stillsamma alpbyn Davos till ett sprakande eldorado för debattsugna makthavare från världens alla hörn. Då strömmar 2500 deltagare från nära hundra länder, varav ett 40-tal statsöverhuvuden och 1500 näringslivstoppar, in på de snöiga gatorna. Under fem dagar ska de intensivmingla med varandra, och utbyta tankar om världens tillstånd. Som det brukar vara.

Men medan förra årets forum dominerades av tung eurokris, tycks årets jättemöte kunna bli mer färgat av försiktig framtidsoptimism. Davosmötets grundare, Klaus Schwab, talade vid en presskonferens i onsdags om att debatterna bör fokuseras på ”omstart”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons