FMV svarar idag om omstridda lastbilar

Konkurrensverket pressar FMV på svar om upphandlingsregler – en fråga det blåst upp till strid om och som kan sänka hela lastbilsaffären. Idag fredag kom FMV med skarpa svar. Men generaldirektören själv är tveksam.

Olle Nygårds, Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Efter SvD Näringslivs artiklar om den havererade militära
lastbilsupphandlingen mellan Norge och Sverige startade
Konkurrensverket ett ärende mot FMV. Den 17 december ställde man tre skarpa frågor i ett brev, där även SvD Näringslivs artikel var inlagd. Själva kärnan är huruvida svenska eller norska upphandlingsregler ska gälla i den gemensamma upphandlingen. Hittills har nämligen norska regler gällt. Och FMV:s chefjurist bedyrar att det är norska - och inte svenska regler som ska gälla och hänvisar i fredagens svar till Konkurrensverket till ett ”angeläget försvars- och säkerhetspolitiskt intresse” - vilket skulle kunna ge möjlighet att runda den svenska lagen. Men det är inte självklart.

För att förstå varför bör man veta bakgrunden. Det fanns huvudsak två politiskt viktiga stora upphandlingssamarbeten mellan Norge och Sverige: Dels ett om artillerisystem, där BAE skulle leverera artillerisystemet Archer. Dels ett om tunga lastbilar. Den politiska uppgörelsen var att Sverige skulle leda Archerupphandlingen - där svenska regler skulle gälla. Och Norge skulle leda lastbilsupphandlingen - där norska regler skulle gälla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons