Kärva tider väntar för dem utan a-kassa

Att arbetslösheten kommer att öka kraftigt de kommande åren råder det inte längre någon tvekan om. Ingen talar dock om att försämringarna blir lika djupa som i början på 1990-talet. Men en skillnad kommer att uppstå jämfört med 90-talet och det är att villkoren bland dem som drabbas av arbets­löshet varierar kraftigt.

Anna Danielsson
Publicerad
Annons

Under den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet försvann drygt 500000 jobb. Enligt de senaste prognoser som är lagda för de kommande åren beräknas betydligt färre jobb försvinna, runt 150000.

Men bland dem som drabbas den här gången kommer stora skillnader uppstå i vilken typ av ersättning de har rätt till vid arbetslösheten. Det beror inte bara på att så många lämnat arbetslöshetsförsäkringen, utan också på att en hel del förbund erbjuder inkomstförsäkringar till sina medlemmar. I början av 1990-talet var antalet a-kassemedlemmar fler och då fanns inga inkomstförsäkringar. Betydligt fler än idag hade alltså rätt till a-kassa – även om det också på den tiden fanns kritik över ersättningsnivåerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons