Expert: Situationen är utom kontroll

Explosioner och rapporter om härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 skakar Japan dagar efter jordbävningen.

Strålningen sägs inte utgöra risk för allmänheten, men enligt den brittiske kärnexperten John Large kan radioaktiviteten börja stiga flera dagar efter en olycka.

– Situationen är utom kontroll.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Mitt i arbetet med att hjälpa nödställda efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan i fredags har landet de senaste dagarna också tvingats hantera larm om härdsmältor, explosioner och trasiga nedkylningssystem i olika kärnktraftverk. Värst är situationen vid Fukushima 1, där det skedde en explosion i reaktor ett redan i lördags, och natten till måndagen följde reaktor tre samma öde. I går stod det klart att det redan skett partiell härdsmälta i de båda reaktorerna, och att bränslestavarna i reaktor två var helt eller delvis blottlagda.

Japanska myndigheter har graderat haveriet i Fukushima 1 som en fyra på den sjugradiga Ines-skalan, vilket innebär en olycka utan betydande konsekvenser för allmänheten. Men John Large, brittisk kärnexpert som bland annat lett riskbedömningsteamet vid bärgningen av den havererade ryska kärnubåten Kursk, gör en annan bedömning. Han menar att det inträffade visst utgör en fara för allmänheten. Det baserar han bland annat hur japanska myndigheter agerar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons