ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

SD:s Jimmie Åkesson: ”Dra in barnbidrag vid upplopp”

På fredagen debatterade riksdagen den senaste tidens förortskravaller, på initiativ av Sverigedemokraterna. SvD:s Erik Paulsson Rönnbäck direktrapporterade debatten. Lena Hennel, SvD:s politiska reporter, kommenterade.

Erik Paulsson Rönnbäck, Lena Hennel
Publicerad

10:01 Erik Paulsson Rönnbäck:
Välkommen till SvD:s direktrapport från förmiddagens riksdagsdebatt om ”oroligheterna i storstädernas förorter”, mellan företrädare för riksdagens åtta partier. Debatten initierades av Sverigedemokraterna och börjar 10:30.

10:07 Lena Hennel:
Merparten av partierna betraktar dagens aktuella debatt som en justitefråga. Moderaterna representeras av justitieministern Beatrice Ask. ”Hon är ju ytterst ansvarig för bland annat närpolisen i området och brottsbekämpningen, Om massor av brott begås och det bränns bilar och ungdomar slåss då är det ur vårt perspektiv en justitiefråga i första hand”, förklarade partiets gruppledare Anna Kinberg Batra för SvD häromdagen. Socialdemokraterna representeras av Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet. Gulan Avci har fått rycka in för Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson som är på resande fot. Fördelen med henne är, enligt Johan Pehrson själv, att hon som lokalpolitiker i Stockholm är väl insatt i situationen i Stockholms förorter. De partier som förefaller prioritera debatten högst är inte oväntat Sverigedemokraterna som representeras av Jimmie Åkesson och Vänsterpartiet där partiledaren Jonas Sjöstedt är den som kliver upp i talarstolen. Sannolikt kommer båda dessa, ur sina respektive perspektiv, att lyfta andra dimensioner än bara de rättsliga.

Laddar…