Avgörande WTO-avtal kollapsade efter förhandling

Handelsförhandlare i Genève har misslyckats nå ett handelsavtal som planerat inför WTO-mötet på Bali om en vecka. WTO-chefen Roberto Azevêdo var djupt bedrövad när han meddelade nyheten på tisdagen.

Publicerad
Annons

Azevêdo var gråblek i ansiktet av trötthet efter att ha förhandlat nonstop de senaste tre veckorna med WTO:s 159 medlemsländer i Genève. En riktig maratonomgång hölls i söndags då handelsdiplomaterna febrilt förhandlade 20 timmar i sträck. ”En sådan kraftansträngning har jag inte sett sedan 2008 inom WTO” sade Azevêdo vid en presskonferens på tisdagen.

Ändå lyckades man inte komma i mål som planerat. Inför WTO:s ministermöte i Bali nästa onsdag skulle ett mindre handelsavtal vara klart, som världens handelsministrar skulle anta. Det skulle i sin tur ge nytt hopp till den döende Doharundan om mer frihandel som legat i träda de senaste tolv åren. Det skulle också rädda WTO:s trovärdighet och chansen för multilaterala handelsförhandlingar att leva vidare. Kort sagt; det så kallade Baliavtalet har setts som avgörande för Dohanrundan och WTO:s framtid. Inte undra på att Azêvedo var besviken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons