”Cancern gjorde mig steril”

Beskedet att läkemedelsföretagen fortsätter att tvista om upphandlingen av vaccin mot cancer i livmodershalsen väcker starka reaktioner. I Stockholm går politikerna nu samman för att hitta ett sätt att ändå börja vaccinera. För Anja ledde vaginal cancer till att hon inte kan få barn.

Anders Haraldsson, Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Anja, 37 år, bodde i London när hon fick diagnosen vaginal cancer. Det är en cancer av samma typ som livmodershalscancer och orsakas av ett HPV-virus som skulle kunna ha förhindrats av vaccinering. När Anja flyttade hem till Sverige för två år sedan fick hon återfall och tvingades till operation. Efter strålning har hon friskförklarats, men strålningen och operationen har gjort henne steril.

– Det är jobbigt att få ett cancerbesked så ung. Det är en skandal att nu höra att läkemedelsbolagen får tvista och styra över något som skulle kunna rädda många liv. Det är ju väldigt lätt att undvika de stora besvär jag har gått igenom med hjälp av ett vaccin. Men den frågan styrs av privata läkemedelsbolag som styrs av pengar, säger Anja.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons