ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trimma kroppen med champagne

NYA FÖRESATSER. För många handlar nyårslöftena om mer träning och mindre av livets goda. Men kan dyrt vin få oss att dricka mindre och hur fungerar champagnedieten, är frågor som Mikael Mölstad ställer sig.

Mikael Mölstad
Publicerad
Foto: COLOURBOX

I januari varje år fylls tidningarna av reportage om kroppens rundhet och plånbokens tunnhet. Jag förmodar att det handlar om att vi slösat bort för mycket pengar på julklappar och låtit vår lekamen fyllas av alltför mycket mat och alkoholhaltiga drycker under helgerna. Men varför inte låta det nya året innebära en nystart kring ett bättre liv? Lite sundare alkoholvanor som dessutom kan påverka vikten låter väl som en bra idé?

Som vinskribent har jag alltid ett stående tips. Köp dyrare viner så dricker du mindre och får på så sätt i dig färre antal kalorier. När jag nämnde denna simpla tanke inför julen i en krönika och då jämförde med upplevelsen av högklassig choklad kontra billig var det många som nappade. Kanske är det också så att man dricker mer av billiga viner för att de inte är så goda – och att de därför måste sväljas snabbare. En hädisk men intressant tanke.

Men den grundläggande frågan är ändå: hur mycket kalorier finns det i vin – och varför? Svaret är inte helt enkelt. På Systembolagets webbplats presenteras en lista där ett glas rött vin på 15 cl innehåller 108 kalorier eller motsvarande cirka sju sockerbitar.

Låt mig då först klargöra några saker om kalorier. Ordet kalori betyder egentligen värme och är ett värde för energiinnehåll. Mer exakt är kalorier ett mått på den energi som utvecklas när kroppen förbränner energiinnehållande ämnen som vi behöver för att vår kroppsmotor ska fungera. Tillför vi för mycket energi lagras det till slut i fettet och vi lägger på hullet, tillför vi för lite energi tar kroppen av fettlagret och vi smalnar av.

All näring innebär att vi tillför energi till kroppen och därmed kalorier. Näst efter fett är alkohol vårt mest energitäta livsmedel. Men att förbränna eller lagra denna energi kostar också energi. Därför blir energivärdet för alkohol i praktiken inte lika högt som det anges, vilket kan vara en liten tröst. Fett har motsvarande nio kilokalorier per gram, alkohol sju kilokalorier per gram, kolhydrater och protein fyra kilokalorier per gram.

Energi i vin handlar om alkohol och druvsocker. De flesta torra viner innehåller dock bara små mängder socker, det vill säga rena kolhydrater. I en genomsnittlig deciliter vin finns då kring sjuttio kilokalorier vilket stämmer väl med Systembolagets beräkning.

Tyvärr finns det också ett annat problem med all form av alkohol: Den stimulerar aptiten. I synnerhet viner med rik syra sätter fart på magsafternas längtan efter mat. Det är åtminstone min erfarenhet. Efter ett par glas under måltiden märker man också hur man omvärderar sitt stålhårda löfte att inte ta om. Maten smakar ju så mycket godare.

Nu har jag dock funnit lösningen på alla dessa problem. Även om jag inte är en troende dietfantast så ska jag med glädje ge mig på den senaste The champagne diet. Grundaren av dieten, den amerikanska kulturskribenten Cara Alwill Layba, tror stenhårt på champagnens bubblande effekt för viktminskning.

Men inget nytt under solen. Redan på 1930-talet lär de kvinnliga amerikanska skådespelerskorna trimmat sina kroppar genom den berömda Hollywood star diet bestående av champagne och ananas – hela dagen och hela natten lång.

LÄS MER:
Medelhavskost förlänger livet