Politisk teater när Bush går till val

Att hitta det mest intressanta på New Yorks teaterscen inom loppet av en vecka kräver kombinerade sökvägar. Efter att ha lusläst tidningar, lyssnat på djungeltrummor och korsförhört vänner väljer SvD:s kritiker Ola Johansson fyra föreställningar.

Ola Johansson
Publicerad
Annons

I svart klänning och sjalett leder Jefferson Mays publiken i en fenomenal enmansshow. foto: Joan Marcus
Rufus/Bush vill ha allt och kulmen av storhetsvansinnet nås då han irrar omkring planlöst med en jordglob över huvudet.
”The Exonerated” bygger på intervjuer med dödsdömda fångar som blivit frikända. De vardagsklädda skådespelarna sitter uppradade på stolar och talar direkt till publiken. foto: Carol Rosegg
I ”King cowboy Rufus” avlossar George W Bush sin pistol mot all tänkbar opposition. Från taket hänger svartdraperade dockbebisar. Efter mer än tre decenniers navelskådande teater har Off Off Broadways stamfader, Richard Foreman, skrivit och regisserat en uttalat politisk pjäs.
foto: paula court
new york Given på förhand är Richard Foremans ”King cowboy Rufus rules the universe” (Kung Rufus styr universum) på Ontological-Hysteric Theater. Efter mer än tre decenniers navelskådande teater har Off Off Broadways stamfader skrivit och regisserat en uttalat politisk pjäs! Den handlar om ingen annan än
George W själv.
I en skruvad framställning gestaltas Bush som en stroppig engelsman av edvardianskt datum, vars mål i livet är att bli en äkta cowboy och ta över världen. Den mixade karaktärsteckningen tyder på en sorts anglosaxisk nostalgi över imperiet vid sidan av en misstro mot Bushs image som gedigen farmare.
Som vanligt i Foremans teater liknar scenrummet ett överskottslager med tingeltangel och gåtfulla symboler. Denna gång är det döpt till La maison rogue (med anspelning på vad Bush kallar ”rogue states”, det vill säga ”skurkstater”) och här avlossar antihjälten sin stora pistol mot all tänkbar opposition. I taket hänger svartdraperade dockbebisar upp och ner.

Annons

Foreman sitter själv i ett litet bås med teknisk utrustning på andra bänkrad varifrån han ingriper via mikrofon i spelet: ”Wake up! Wake up!”, säger han gång på gång. Huruvida uppmaningen riktas till aktörerna eller åskådarna är oklart.
På scenen rör sig en mystisk kvinna vid namn Susie Sitwell, föremål för presidentens åtrå, och en
ovårdad baron, Herman De Voto, vars tobaksproduktion statschefen är ute efter.
Rufus/Bush vill ha allt och kulmen av storhetsvansinnet nås då han irrar omkring planlöst med en jordglob över huvudet.
Föreställningen är inte direkt polemisk men vittnar om ett tydligt politiskt stämningsläge i konstnärskvarteren på nedre Manhattan. Det är valår och känslorna är hätska mot Bush, det märks i allt från bokhandelsfönster till graffiti.
Och snart kommer Tim Robbins (just det, skådespelaren) antikrigssatir till stan efter att ha gjort stort intryck i Los Angelses, nämligen ”Embedded” (inbäddad, det vill säga som vissa journalister tilläts vara i stridande förband under Irakkriget).
Ett annat slags allvar uttrycks i ”The exonerated” (De frikända) på 45 Bleecker Theater. Stycket är baserat på utförda och sammanställda intervjuer av Jessica Blank och Erik Jensen och återger berättelser hos dödsdömda fångar som har befunnits oskyldiga i väntan på avrättningen.
De vardagsklädda skådespelarna sitter uppradade på
stolar och talar direkt till publiken. Två aktörer på flankerna kliver då och då in som domare och poliser i fiktiva tillbakablickar.
Fångar från Bushs hemstat Texas är överrepresenterade och deras liv har skonats genom DNA-prov oftare än genom juridiska prövningar. Men ”The exonerated” är inte en partipolitisk pjäs så mycket som en nationell angelägenhet i tiden. Stycket har blivit politiskt hett då stjärnor med liberala åsikter - till exempel Mia Farrow, Jeff Goldblum, Susan Sarandon och hennes make (just det, Tim Robbins) - gör inhopp i den roterande ensemblen. En del kvällar medverkar också någon av de före detta fångarna.
Vissa skildringar är djupt skakande och vittnar om i onödan sönderslagna liv. Det mest skrämmande är en återkommande varning från de före detta dödsdömda om att detta kan hända vem som helst när som helst i USA, som vore det frågan om slumpmässiga olyckor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons