Recension

Det här är fotografi. Hela historien från 1826 till i dagÖmsint tillbakablick på fotografins stapplande första steg

Med hjälp av två aktuella böcker dyker Magnus Bremmer in i de unika förutsättningar som ledde till fototeknikens förlossning.

Magnus Bremmer
Publicerad
Annons

Åhörarna fick inte ens plats i salen. Det var den 19 augusti 1839 i Paris och de franska konst- och vetenskapsakademierna hade kallat till ett gemensamt, minst sagt uppmärksammat, sammanträde. Förväntningarna hade bubblat sedan i januari då den häpnadsväckande nyheten spridits från Paris över världen att någon lyckats fixera bilder i en kamera så att naturen själv kunde lämna sitt avtryck, helt utan hjälp av en konstnärshand. Förväntningarna började närma sig kokpunkten. Inga tekniska detaljer hade offentliggjorts om konstnären Louis Jacques Mandé Daguerres fotografiska teknik – förrän nu.

Akademiledamoten François Arago började sitt anförande, och snart spreds de kemiska ingredienserna som en trollformel genom folkmassan, tätt packad ända ut på Place de l’Institut. Daguerreotypin var introducerad, med patentet släppt fritt som en ”gåva till världen” från den franska staten. Snart syntes hugade fotografer överallt. Bara några månader senare fanns en svensk översättning av Daguerres bruksanvisning till försäljning i Adolf Bonniers bokhandel i Norrbrobasaren. Inom ett år fanns fotografiska bilder från i stort sett alla världens hörn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons