ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så slipper du ränta på kvarskatten

Räknar du med kvarskatt i år? För att slippa ränta är det hög tid att göra en extra inbetalning på den summa som överstiger 30 000 kronor.

– Med tanke på att kostnadsräntan är så låg kan det löna sig att vänta med betalningen till förfallodagen, tipsar ekonomen Maria Ahrengart vid Institutet för privatekonomi på Swedbank.

Karin Arnell
Publicerad

Det är några månader kvar till deklarationen ska lämnas in. Men redan nu kan den som vet med sig att han eller hon kommer att få ett skatteunderskott på över 30 000 kronor göra en så kallad fyllnadsinbetalning och undvika att betala ränta.

Skatteunderskottet, det vill säga kvarskatten, kan bero på flera olika saker. Det kan handla om allt från att man har sålt aktier eller en bostad till att arbetsgivaren har betalat för lite skatt. Den del som överstiger 30 000 kronor ska finnas på skattekontot senast den 12 februari. Annars utgår en kostnadsränta på 1,25 procent fram till förfallodagen, som framgår av slutskattsedeln. Den som får sitt slutskattebesked i augusti har vanligtvis förfallodagen i november, medan den som får beskedet i december har förfallodagen i mars nästa år.

Laddar…