Hur mycket kostar en flaska gott vin?
Hur mycket ska ett vin kosta för att garantera kvalitet? Mikael Mölstad resonerar om var den nedre gränsen går, men frågar sig också hur mycket ett ansett område och varumärke egentligen ger till smaken.
SMAKSAK
Är en flaska vin för 100 kronor dubbelt så god som en för 50 kr? Ja, troligen. Men är då en 1000-kronorsbutelj tio gånger godare än flaskan för 100 kronor? Nej, knappast.
För ett vin som kostar över 100 kronor kan vinbonden lägga ner mycket omsorg på kvaliteten. Mikael Mölstad
Visst, jämförelsen blir något absurd. Men någonstans däremellan finns sanningen. Frågan är hur mycket godare ett vin blir om du betalar mer? Och var går då gränsen för att det inte blir så mycket godare? Omöjligt att svara på, tänker du. Detta är ju en smaksak.
Låt mig ändå ge några räkneexempel. Vinfirman som producerar ett vin som kostar runt femtiolappen i kassan på Systembolaget får inte mycket mer än fem kronor för innehållet. Resten är omkostnader på vägen från vingården till systembutiken, alkoholskatt, moms och vinst för importören och Systembolaget. För fem kronor är det omöjligt att göra ett bra vin. Vin är ju ändå en naturprodukt där druvor ska odlas, skördas och jäsas.
Om du köper ett 100-kronorsvin får vinbonden runt 30 kronor för innehållet i flaskan. Med andra ord sex gånger mer än för 50-kronorsflaskan. Det är en stor skillnad. För den som ska producera vinet finns det plötsligt möjlighet att kosta på sig sådant som gör att du som vindrickare tycker att det är godare.
Anledningen till att skillnaden blir så stor heter alkoholskatt. För ett normalt vin mellan 8,5 och 15 volymprocent är skatten knappt 22 kronor litern – det vill säga cirka 16 kronor per helflaska. Det betyder att en tredjedel av priset på 50-kronorsflaskan är alkoholskatt. För 100-kronorsflaskan är skatten densamma, vilket gör att det blir mer över att göra gott vin för.
Om man utgår från att vinproducenten ska ha en rimlig chans att göra något som smakar bra så ska du alltså helst upp i över 70 kronor flaskan. Det betyder 15–20 kronor för vinet, vilket kan räcka. Men vinet du då köper måste ändå vara mycket effektivt producerat. Det finns inte pengar till något hantverksarbete.
När mer hantverk kommer in blir vinerna också snabbt dyrare. Förhoppningsvis också mycket godare. Skillnaden i kostnader för att skörda druvor med hjälp av skördetröskor på ett milsvitt fält i Australien och att plocka dem för hand i en brant terrassodling i tyska Moseldalen är naturligtvis stor.
För ett vin som kostar över 100 kronor kan vinbonden lägga ner mycket omsorg på kvaliteten. Han kan kosta på sig att välja de bästa druvorna från de bästa vingårdarna. Med all sannolikhet ger det viner med bättre doft och mer naturlig smak. Jag är övertygad om att de allra flesta skulle känna en kvalitetsskillnad.
Betalar du över 200 kronor för en flaska blir det knepigare att bedöma hur mycket bättre vinerna är. Dessa flaskor kommer med stor sannolikhet från vingårdar med högt värde därför att de ligger i ett område som blivit känt för sina fina viner. Troligen har också själva vinproducenten ett känt namn. Många skulle ändå tycka att 200-kronorsviner är mycket godare än 100-kronorsviner. Åtminstone efter en snabb titt på etiketten och prislappen.
Kostar vinet över 300 kronor blir det mer prestige inbyggt i priset. Det är faktiskt ganska svårt att lägga ner så mycket mer pengar på själva produktionen av innehållet. Även om nya 225- liters barriquefat kostar 7000 kr styck, så blir det bara 23 kronor per flaska.
Men det är klart: känslan av lyx när du dricker ett dyrt vin från ett berömt vinslott går inte att bortse från. Och smakar det ändå inte lite godare då?
Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent.
7 goda viner över 100 kr
Betyg: 6 av 6Château Mont-Redon Rouge 2009
105 kr, Côtes du Rhône, Frankrike, 5461, Rött Kryddigt & Mustigt
Ett klassiskt vin i budgettappning, med elegant kryddig solvarm frukt från en av de stora i Châteauneuf-du-Pape.
Betyg: 6 av 6Kevin Arnold Shiraz 2008
189 kr, Stellenbosch, Sydafrika, 6506, Rött Fruktigt & Smakrikt
Waterford Estate med Kevin Arnold är en storhet i Sydafrika. Här görs eleganta fruktmättade viner med härlig krydda.
Betyg: 5 av 6Penfolds Thomas Hyland Shiraz 2009
109 kr, South Australia, Australien, 6301, Rött Fruktigt & Smakrikt
En kvalificerad down-under-shiraz med massor av skogsbär, mint och lakrits i doften. Rik fruktig syra med långt slut.
Betyg: 5 av 6Château des Jacques 2009
139 kr, Beaujolais, Frankrike, 99293, Rött Mjukt & Bärigt
Glöm Beaujolais Noveau - här är ett gott vin. Härlig hallonmogen doft med rökig syrlighet och en mjukt fruktig smak.
Betyg: 5 av 6Amarone della Valpolicella 2008
175 kr, Venetien, Italien, 2740, Rött Kryddigt & Mustigt
Lite mindre sötkryddig med annars lika alkoholstinn Amarone från Righetti med choklad, russin och vaniljtoner.
Betyg: 6 av 6Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2009
139 kr, Loire, Frankrike, 2227, Vitt Torrt, Friskt & Fruktigt
Stilig sauvignon blanc med både rökighet och mineral. Goda fruktiga grapefrukttoner med elegant fetsyrlig eftersmak.
Betyg: 5 av 6Bourgogne Les Sétilles 2009
139 kr, 5657, Bourgogne, Frankrike, Vitt Torrt, Fylligt & Smakrikt
En försmak av ett riktig bourgogne-lyxigt chardonnayvin i en smörig frukttropisk stil med elegant fatbetonad avslutning.