Snowden i nytt brev: USA pressade Europa

Amerikanska underrättelsetjänsten pressade EU-ländernas regeringar att sätta upp så svaga dataskyddslagar som möjligt, så att USA kunde få tillgång till enorm mängder kommunikationsdata utan att riskera straff. Det skriver den förre underrättelseagenten Edward Snowden i ett brev till EU-parlamentet.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL Visselblåsaren Edward Snowden, som tidigare var agent för amerikanska National Security Agency (NSA) och som förra året avslöjade NSA:s utbredda spionerier i Europa, förklarar i ett brev till EU-parlamentets justitieutskott (LIBE) hur amerikanerna kunde få tillgång till så mycket internet- och telefondata från Europa.

Enligt Snowden så pressades enskilda regeringar till att anta så luddiga och svaga tolkningar som möjligt av sina egna och av EU:s dataskyddslagar, så att NSA kunde tråla efter kommunikationsdata utan för många lagliga hinder. En särskild enhet i NSA skapades för att hålla kontakter med samarbetsvilliga regeringar och ta fram kryphål i dataskyddslagarna i exempelvis Sverige, Tyskland och Nederländerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons