Tänk gott - sov gott
Sömnpiller är en snabb lösning medan terapi är en långsiktig. Så ser alternativen ut för den som har svårt att sova. Kognitiv beteendeterapi kräver hårt arbete men ger hjälp utan biverkningar.
– Terapin har absolut hjälpt mig. Numera händer det till och med att jag sover hela natten, säger Karin, 50 år.
Försäljningen av sömnmedel har ökat med 30 procent i Sverige sedan början av 1990-talet. Det skrivs i dag så många recept på sömnpiller att det räcker till en halv miljon svenskar – eller hela Göteborgs befolkning – varje natt.
Samtidigt visar modern forskning att det bästa botemedlet mot sömnstörningar – åtminstone på lite längre sikt – är kognitiv beteendeterapi (KBT). Till skillnad från sömnmedel har den inga biverkningar.
– Det finns ett starkt samband mellan psykologiska faktorer och sömn, särskilt när det gäller insomnia, sömnlöshet, som är den vanligaste sömnstörningen. Många ligger vakna på nätterna och ältar sina bekymmer, men med hjälp av KBT går det att ta makten över tankarna så att man kan slappna av och somna, säger psykologen och forskaren Markus Jansson.
Länge sågs sömnlöshet som ett medicinskt problem som bäst behandlades med läkemedel. Men senare års forskning visar att åtminstone insomnia ofta har psykologiska orsaker och att många blir hjälpta av terapi. Enligt både svenska och internationella studier får fyra av fem bättre sömn efter att ha genomgått KBT. Hälften blir klart bättre och cirka en tredjedel får helt normal sömn.
Följer man patienter som har gått i KBT under flera år blir effekten ännu starkare. Man somnar snabbare, vaknar färre gånger, förbättrar sömnkvaliteten och sover sammanlagt fler timmar under natten.
– Den som söker hjälp för sömnbesvär hamnar oftast först på en vårdcentral där han eller hon erbjuds sömnmedel och någon kortare samtalskontakt. För många är det en fungerande korttidslösning, men om sömnproblemen håller i sig har KBT visat sig vara den bästa och mest långsiktiga metoden, säger Markus Jansson.