Kedjereaktion

Utan bromsar eller med nostalgisk limpsadel? Allt fler har upptäckt att cykeln säger vem du är och sällar sig till skaran fantaster som gärna glänser med sin hoj. Avskalade cykelbudscyklar och kromade lowriders med 70-talsstuk tar nu plats på cykelbanorna bredvid vanliga brukscykeln – för cykeln har blivit högsta mode.

KLAS ERICSSON
Publicerad
Annons

När Sönke Leve öppnade sin butik Odd number på Torsgatan för fyra år sedan sålde han streetwearkläder i innersta rummet och använde det yttre som ett galleri. Idag hänger det färgglada cyklar på väggarna i stället för konst, och bland kläderna längst in har det bland annat smugit sig in gamla italienska sadlar instoppade mellan gamla Bathing Ape-pikéer och andra vintagefynd.

Cyklarna är fixed gear, den typ som vuxit sig särskilt populär bland New Yorks budcylister. Skiftet skedde i vintras men inleddes gradvis när Sönke började använda lokalen för att hjälpa sina kompisar med att plocka bort växlar och bromsar från deras gamla racers och därmed göra om dem till ”fixies”. Han började också så smått med att sälja riktiga bancyklar som han importerat. Till slut var steget från att ha dem på golvet till att hänga upp dem på väggarna inte så stort.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons