Ivar Arpi:Politisk naivitet räcker inte

Ivar Arpi
Asylsökande som vägrade gå av bussen vid Grytans flyktingboende.
Asylsökande som vägrade gå av bussen vid Grytans flyktingboende. Foto: Tommy Andersson / TT
Publicerad
Annons

Jag är orolig för naiviteten hos mina partikamrater." Mannen som ringde mig är rödgrönt kommunalråd i en mindre kommun. Vi pratade en lång stund. Tyvärr vågar han inte framträda med namn. "Flyktingsituationen börjar gå ut över ordinarie verksamhet. Var ska det här sluta?".

Naivitet är en svensk paradgren. Att konstatera hur verkligheten ser ut är däremot något som ofta bemötts med misstänkliggöranden. Vad är det egentliga syftet med att visa hur det ligger till? Som att det vore suspekt att beskriva verkliga problem. Men att däremot ägna sig åt önsketänkande har många kommit undan med och sluppit kritiska frågor. Detta trots att alla varningssignaler funnits länge. Men att säga att man har varit naiv, vilket många svenska politiker gör när saker går åt pipsvängen, är egentligen detsamma som att medge att man är inkompetent, feg eller okunnig.

Runtom i landet berättas om en pågående systemkollaps. En ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att den svenska kapaciteten att ta emot asylsökande tar slut redan i december. Då kommer sjukvården och socialtjänsten inte längre mäkta med sina åtaganden. Asylsökande och ensamkommande minderåriga tränger redan i dag undan den ordinarie verksamheten på sina håll, säger Alexandra Nordlander, verksamhetsansvarig för operativ analys på MSB (Aftonbladet 18/11). Tidningen Dagens Samhälle har frågat samtliga kommunstyrelseordförande hur de ser på sin kommuns mottagande av flyktingar i dag (19/11). En tredjedel menar att deras kommun inte klarar kvaliteten i mottagandet längre. Och bland de andra, de kommuner som tycker sig klara mottagandet i dag, hörs en återkommande kommentar: "Gränsen är snart nådd".

Annons
Annons

På många håll är detta inget nytt problem.

Redan 2004 ville Ilmar Reepalu (S) ha ett femårigt flyktingstopp till Malmö för att förbättra integrationen. Det fick han inte igenom. I går begärde oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) samma sak: "Malmö har inte längre kapacitet att ta emot fler flyktingar" (Sydsvenskan 18/11). Varför lyssnade man inte redan 2004?

"Vi klarar inte att ta emot fler flyktingar", sade Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta. Det var i december 2012 (SVT 12/12 2012). Situationen har inte blivit bättre sedan dess. Nu är det som återstår för asylsökande att flytta in i gympasalar i Fagersta (Fagersta-Posten 19/10).

"Vi har inte kapaciteten att göra det på ett bra sätt längre. Det är svårt att rekrytera personal och svårt med lokaler och att kunna erbjuda en ordentlig hemspråksundervisning på alla olika språk som krävs", sade Lars Rosander, centerpartistiskt kommunalråd i Hultsfred (SVT 28/1). Det var i januari, innan flyktingkrisen tog fart i somras.

"Vi säger att vi inte kan ta emot fler [asylsökande]", sade Erland Olauson (S), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik (SVT 12/5).

"Vi är tvungna att lösa situationen och det gör vi, men det är stora påfrestningar på en liten kommun", sade Lillemor Hultqvist, administrativ chef på socialförvaltningen i Sävsjö för ett år sedan angående att kommunen tagit emot tio gånger fler flyktingar med uppehållstillstånd än vad som var överenskommet (VN 12/11).

"Placeras ännu fler flyktingar i kommunen blir situationen ohållbar", sade kommunalrådet Åsa Johansson (S) från Hagfors på en konferens med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) häromdagen (Värmlands Folkblad 13/11).

Annons
Annons

Kommuner runtom i Sverige Lex Sarah-anmäler sig själva för att de placerar föräldralösa barn i familjer som de inte har hunnit kolla upp. De har varken tid eller resurser att följa lagen.

Regeringen behöver lyssna på Sveriges kommunpolitiker, och dra slutsatser av vad de hör, eller förklara varför de alla har fel. Det räcker inte att låna miljardbelopp för att finansiera den oansvariga migrationspolitik som förts under lång tid. Vad hände med "krona för krona"? Sedan när började Sverige ta löpande lån för att betala för sin politik?

Dessutom är inte krisen bara en brist på pengar. Det är allvarligare än så. Alla mottagarkommuner kan numera inte ens få fram tak över huvudet. Både MSB och allt fler kommuner varnar för att arbetet med och kostnaderna för de asylsökande går ut över skola, vård och omsorg för kommunernas medborgare.

En linje i sanden måste nu dras. Låt andra länder i EU ta sitt ansvar också. De som är satta att förvalta det offentliga Sverige har länge slagit larm. Att skylla på naivitet räcker inte längre som politiskt ledarskap.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons