EU-militär ska stoppa båtflyktingar

EU-länderna vill dra i gång en militär insats i Medelhavet som spårar upp och förstör de båtar som migranter vågar sina liv i för att komma till EU, och migranterna ska hindras från att lämna den nordafrikanska kusten. Kritiken från människorättsorganisationer är hård.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL. Strax före EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen höll människorättsorganisationen Amnesty International en ”begravningsmarsch” för de omkomna i helgens drunkningskatastrofer. De tvåtusen deltagarna tågade långsamt bakom tio kistor, som ställdes ner utanför byggnaden där de 28 EU-ländernas stats- och regeringscheferna skulle diskutera flyktingbåtarna över Medelhavet.

EU-länderna hade redan före toppmötet fått kritik för att de fokuserar mer på att hålla migranter borta än på att rädda liv. På mötet beslutades att EU radikalt ska öka sin närvaro i Medelhavet. Fram till slutet av 2016 ska man sända tre gånger så mycket pengar och mer utrustning till ett existerande gränsbevakningsuppdrag – Triton – som i dag har sju båtar och två flygplan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons