Wallenbergs största blunder

Historien om hur familjen Wallenberg lyckades schabbla bort lastbilsstjärnan Scania är en av svensk industrihistorias märkligaste kapitel. Nu väntar en ökenvandring för de 120 000 småägare som lämnats i sticket.

Publicerad
Annons

När gamla industrirävar får frågan om vilket som är Sveriges bäst skötta företag blir svaret ofta Scania. Lastbilsbolaget med huvudkontor i Södertälje, trotsigt långt från Stureplan, har framgångsrikt gått sin egen väg i decennier och blivit Europas i särklass lönsammaste lastbilsbolag. Konkurrenterna sneglar avundsjukt på bolagets produkter och flytet i fabrikerna. Det finns lastbilschaffisar som tatuerat in emblemet på armen och den kaxige Leif Östling är kanske den vd någonsin som haft störst makt över sitt företag utan att äga det. Finanskrisen har bekräftat Scanias Zlatan-status. När Volvo gjorde en katastrofförlust ifjol gick Scania med vinst.

I veckan blev det klart att Scanias huvudägare Volkswagen kastar ut de två oberoende ledamöterna Staffan Bohman och Peggy Bruzelius och sätter in ytterligare en hög Volkswagen-chef i styrelsen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons