Amerikanska komplement
Med boken ”Texmex från grunden” fick Jonas Cramby en jättehit. Nu är han tillbaka med nya ”Texas barbecue” där han gräver djupare i amerikansk grillkultur. Ur denna bjuder vi några härliga tillbehör.
Recept och foto: Jonas Cramby.
Elotes - mexikansk grillad majs
4 portioner
4 färska majskolvar med blast
1 msk smör
Salt
3 msk majonnäs
4 msk riven manchego
1 tsk chilipulver
1 lime
- Lägg de oskalade majskolvarna i blöt. När grillglöden är grå grillar du majsen tills blasten torkar och börjar bli svart.
- Skala bort blasten och lägg på dem igen. Pensla med smält smör, salta och grilla tills de fått fin färg.
- När majskolvarna är klara penslar du på majonnäs och rullar dem i ost. Krydda med chilipulver och pressad lime.
Texmex potato salad
Vackert rödhet potatissallad.
6 portioner
1 kg potatis
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 röda spetspaprikor
2 färska röda chili
1 hel vitlök
1 msk majonnäs
1/2 tsk spiskummin
1 tsk spanskt paprikapulver
Salt
2 salladslökar
Bladpersilja
Koriander
Lime
- Sätt ugnen på 225 grader. Rengör potatisen ordentligt och skär i bitar, lagom stora att få plats på en gaffel. Ugnsrosta dem i oljan i ugnen tills de är krispiga och goda, ca 20–30 minuter. Salta och peppra.
- Grilla spetspaprika, chili och hel vitlök tills skalen blir svarta och sotiga. Lägg i en plastpåse och vänta 10 minuter, dra sedan av skal och ta bort stjälk och kärnor. Pluppa ut vitlökarna.
- Mixa grönsakerna med majonnäs, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt.
- Blanda potatisen med dressingen, vänd i hackad salladslök. Strö över hackad persilja och koriander. Pressa över lime och servera.
Watermelon salad
De sötsura picklade vattenmelonskalen är pricken över i:et i den här salladen.
6 portioner
1/2 vattenmelon
1 dl picklade melonskal
1/2 fänkålsstånd
1/2 rödlök
1 färsk jalapeño
1 knippa mynta
1 lime
2 msk olivolja
150 g chèvre
Salt och svartpeppar
Pickled watermelon rinds
1/2 vattenmelon
2 dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk salt
8 hela pepparkorn
1 kanelstång
2 lagerblad
- Gör först pickles: Skala bort det gröna hårda skalet från melonen. Skär bort innanmätet och använd till salladen eller ät upp det. Men spara ca 2 cm av det rosa fruktköttet, som tillsammans med det yttre ljusgröna, lite hårdare fruktköttet ska picklas. Skär detta i ca 3–4 cm stora bitar.
- Koka upp resten av ingredienserna till pickles. Lägg i melonbitarna och sjud ungefär 1 minut. Lägg allt i en snygg burk och förvara i kylskåpet.
- Skär melonköttet till salladen i fyrkantiga bitar och blanda med picklad melon, finstrimlad fänkål, skivad jalapeño och finhackad mynta.
- Pressa över lime, häll på olja, strö över smulad ost och smaka av med salt och peppar.
Supercrispy onions rings
Rekordkrispiga och rekordlökiga.
8 portioner
1 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
2 msk potatismospulver
1/2 tsk cayennepeppar
2 dl mineralvatten med bubblor
2–4 gula lökar
2 dl pankoströbröd
Frityrolja
Salt
- Blanda mjöl, maizena, potatismospulver och cayenne i en skål. Rör i mineralvatten till en smet. Låt smeten tjockna.
- Skär löken i 1/2 cm tjocka skivor och separera till ringar. Doppa ringarna först i smeten och vänd sedan i panko.
- Fritera i 175-gradig olja tills ringarna är gyllenbruna, låt rinna av på papper. Salta och ät.