Brüno klär av fördomar under täckmantel

ROLLSPEL Improvisatör med ett snudd på maniskt kontrollbehov och komiker med uppdrag att dra fram fördomar i ljuset. Sacha Baron Cohen är en av Hollywoods få kvarvarande gåtor – alla försöker få grepp om honom, men de flesta får nöja sig med vad figurer som Brüno och Borat har att säga.

Publicerad
CHRIS PIZZELLO/AP
Foto: CHRIS PIZZELLO/AP
Annons

Den hårdföre amerikanske komikern Lenny Bruce bevakades visserligen av FBI på 60-talet, men det är få humorister förunnat att bli ett helt lands fiende. Sacha Baron Cohens karaktär Borat lyckades reta upp Kazakstans regering så mycket att man ansåg sig tvungen att lansera en motkampanj i amerikansk media. Officiella uttalanden om att landets nationaldryck faktiskt inte är jäst getkiss utan jäst getmjölk fick verkligheten att överträffa dikten.

Å andra sidan lyckades Ali G, en annan av Sacha Baron Cohens figurer, intervjua potentater som Donald Trump och den före detta amerikanske presidentkandidaten Pat Buchanan, så viss tumme med etablissemanget har Baron Cohen haft. Men det är humorhistoria vid det här laget, i sommar väntas Brüno göra biosuccé: en österrikisk homosexuell modejournalist på resa i USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons