Knapp information vid Encrochat-övervakning

Bevisningen från Encrochat har legat till grund för flera åtal, exempelvis ett fall där tre män åtalades för mord och mordförsök i Kungens kurva förra året. Arkivbild.
Bevisningen från Encrochat har legat till grund för flera åtal, exempelvis ett fall där tre män åtalades för mord och mordförsök i Kungens kurva förra året. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Drygt 700 Encrochat-telefoner i Sverige övervakades av fransk polis förra våren, men det är oklart exakt hur övervakningen gick till. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot, som tagit del av franska domstolshandlingar.

TT
Publicerad
Annons

I Storbritannien fick utredarna en redogörelse innan avläsningen startade, för att avgöra om materialet var godkänd bevisning i domstol. I Sverige har dock inte åklagarna haft någon detaljkännedom om övervakningen.

– Vi ska inte ifrågasätta det franska systemet, och de ska inte ifrågasätta vårt system. Om det är något fel över huvud taget, och hur bevisningen ska värderas – det avgörs av svenska domstolar, säger chefsåklagare Solveig Wollstad, chef för den svenska desken på EU-myndigheten Eurojust, till Ekot.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons