ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Semesteröar ny anhalt: ”Flyktingar dog av törst”

Under fjolåret anlände över 23 000 flyktingar till Kanarieöarna. Det var en ökning med över 700 procent jämfört med 2019. Kritiken växer mot att spanska myndigheter inte låter dem resa  vidare till det spanska fastlandet.
Under fjolåret anlände över 23 000 flyktingar till Kanarieöarna. Det var en ökning med över 700 procent jämfört med 2019. Kritiken växer mot att spanska myndigheter inte låter dem resa vidare till det spanska fastlandet. Foto: Joan Mateu/AP

De kommer i strida strömmar från västra Afrika och blir kvar i spartanska flyktingläger på behörigt avstånd från civilisationen. Nu kritiseras spanska myndigheter för att stoppa flyktingar att ta sig från Kanarieöarna till Europas fastland.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

Bara någon mil väster om Teneriffas turiststad Santa Cruz har öns största flyktingläger växt upp. I stället för uppvärmda pooler och solstolar får de över 2 000 flyktingarna här i San Cristobal hålla till godo med hårda liggunderlag och iskalla duschar.

Spanien, som kritiserat andra EU-länder för att inte hjälpa till med migrationsbördan, kritiseras nu självt för att isolera människor under spartanska förhållanden med knapphändiga matresurser.

Laddar…